Dr. Christopher Schliephake

Monographien:

Urban Ecologies – City Space, Material Agency, and Environmental Politics in Contemporary Culture (Environmental Theory and Practice). Lanham, MD: Lexington, 2014.

Aufsätze:

Memory, Place, and Ecology in the Contemporary American Novel.“ Literature, Ecology, Ethics. Eds. T. Müller/M. Sauter. Heidelberg: Winter Verlag 2012. 95-112.

Zeitgenössische Vertreibungsliteratur als Echolot von Erinnerung.“ Erinnerungskultur und Lebensläufe. Vertriebene zwischen Bayern und Böhmen im 20. Jahrhundert – grenzüberschreitende Perspektiven. Eds. M. Krauss/S. Scholl-Schneider/P. Fassl. München: Volk Verlag 2013. 95-105 (annotations 317-319).

The Materiality of History and the Shifting Shapes of Memory in John Hersey’s Hiroshima and Alain Resnais’ Hiroshima Mon Amour. Ecozon@4.1 (2013): 61-77. (peer-reviewed)

Körpergedächtnis und Kulturökologie in der zeitgenössischen graphic novel.” Naturgeschichte, Körpergedächtnis. Erkundungen einer kulturanthropologischen Denkfigur. Eds. A. Bartl/H.-J. Schott. Würzburg: Königshausen und Neumann 2014. 347-369.

Textualität und ‚Vergangenheitsbewirtschaftung‘: Überlegungen zum kulturwissenschaftlichen Erinnerungsparadigma anhand von Iris Hanikas Das Eigentliche.Die Textualität der Kultur. Gegenstände, Methoden, Probleme der kultur- und literaturwissenschaftlichen Forschung. Eds. C. Baier/N. Benkert/H.-J. Schott. Bamberg: University of Bamberg Press 2014. 303-324.

Die Blendung des Kyklopen – Antikenrezeption und (post-)kolonialer Diskurs“, in: Mitteilungen des Instituts für Europäische Kulturgeschichte 22 (2014): 13-34.

Der Beduine im Glaspalast und das Gedächtnis der Wüste – Die Nabati Dichtung Scheich Mohammed bin Rashid Al Maktoums zwischen Kulturpolitik und Herrscherrepräsentation.“ Dichter und Lenker. Die Literatur der Staatsmänner, Päpste und Despoten von der Frühen Neuzeit bis in die Gegenwart. Eds. P. Ramponi/S. Wiedner. Tübingen: Narr 2014. 301-324.

eingereicht bzw. im Druck:

“‘This America, man.‘ Narrating Space and Reading Urbanity in The Wire(submitted)

Literary Place and Cultural Memory“ (submitted; forthcoming in The De Gruyter Handbook of Ecocriticism and Cultural Ecology)

Ithaca Revisited – Homer’s Odyssey and the (Other) Mediterranean Imagination” (submitted)

Embodied memories, embodied meanings: Siri Hustvedt and the architecture of the mind” (in progress; invited article for a collection of essays on the works of Siri Hustvedt)

Re-mapping Ecocriticism: New Directions in Literary and Urban Ecology” (review essay, forthcoming in Ecozon@)

Rezensionen, Tagungsberichte, Alia

Rev. of Victorian Culture and Classical Antiquity. Art, Opera, Fiction and the Proclamation of Modernity, S. Goldhill (Princeton 2011), in Mitteilungen des Instituts für Europäische Kulturgeschichte 21 (2013), 108-112.

Rev. of Die Wende. Wie die Renaissance begann, Stephen Greenblatt (Siedler 2012), in Mitteilungen des Instituts für Europäische Kulturgeschichte 21 (2013), 112-116.

With Alexander Boss. „Tagungsbericht ‚Artemidor‘,“ in Mitteilungen des Instituts für Europäische Kulturgeschichte 21 (2013), 69-78.

With Alexander Boss. „Zeitleiste“. Hellenistische Königreiche. Eds. G. Weber/K. Ehling. Darmstadt: Philipp von Zabern 2014, 171-173.

Rev. of Adventures with Iphigenia in Tauris. A Cultural History of Euripides’ Black Sea Tragedy, Edith Hall (Oxford: OUP 2013), in Mitteilungen des Instituts für Europäische Kulturgeschichte 22 (2014), 123-125.

Rev. of How to Make a Human. Animals & Violence in the Middle Ages, Karl Steel (Columbus: OSUP 2011), in Mitteilungen des Instituts für Europäische Kulturgeschichte 22 (2014), 143-146.

Rev. of Alexandre des Lumières, Pierre Briant (Paris: Éditions Gallimard 2012), in: Mitteilungen des Instituts für Europäische Kulturgeschichte 22 (2014), 160-163.

Rev. of EnvironMentality. Ecocriticism and the Event of Postcolonial Fiction, Roman Bartosch (Amsterdam/New York: Rodopi 2013), forthcoming in Anglia.

Rev. of Griechische Culturgeschichte Band IV. Der hellenische Mensch in seiner zeitlichen Entwicklung, Jacob Burckhardt (München: Beck 2012), forthcoming in Antike Welt Online.